Allmänt om ÖsterlenDet finns egentligen ingen klar gräns över vad som är Österlen men idag brukar man säga att kommunerna Simrishamn, Tomelilla och delar av Ystad är vad som utgör just Österlen. Oavsett var den exakta gränsen går så är nog Österlen ett av Sveriges mest natursköna områden. Med nationalpark, gröna jordbrukslandskap och vackra kustlandskap så är detta ett område som väldigt många besöker varje år som turister. I Österlen finner vi en stor mängd olika resmål och turistattraktioner som man inte hittar någon annanstans i Sverige, Kivik med sina äppelodlingar och årliga marknad, Stenshuvud nationalpark och Ales stenar är några av de saker som folk besöker mest.

1929 så gavs en broschyr ut med titeln ”Till Österlen vill jag fara” och från och med den utgivningen så har Österlen varit ett begrepp som använts om Skånes sydöstra hörn.

Sevärdheter i Österlen

Ales stenar – en gigantisk skeppssättning i sten som ligger vid kusten med utsikt över havet och Bornholm. Varje sten väger över fem ton och i sättningen ingår det 59 stenar. Än idag är många förbryllade över hur man lyckats bygga den och det finns ett flertal olika teorier om vad det egentligen är för något.

Backåkra – Köptes av Dag Hammarskjöld men han hann tyvärr aldrig bo där innan sin död. Gården testamenterades till svensk turistföreningen och stängdes år 2011. 2016 kommer en renovering att göras och gården öppnas åter som ett museum under år 2017.

Glimmingehus – Nordens bäst bevarade borg från medeltiden. Med stenar tagna från kusten och även från Gotland byggde man en flera våningar hög borg som än idag är välbevarad med befästningsverk och försvarsbyggnationer  så som blindgångar och hål att hälla kokande tjära genom. Ett mycket populärt resmål.

Skånska järnvägar – Bildades 1969 och erbjuder en resa med ånglok genom Österlen. Njut av det vackra landskapet medan du hör loket tuffa fram och ibland tuta och upplev hur det var att resa med tåg förr i tiden. Du kan åka mellan Brösarp och Sant Olof och det är en sträcka på ca 13 km.

Kiviks marknad – Med över 100000 besökare och 1000 knallar så är det Sveriges största och mest välbesökta marknad. Varje år i mitten av Juli så byggs marknaden upp mellan Vitemölla och Kivik och erbjuder en tre dagars fantastiskt upplevelse. Har man aldrig besökt Kiviks marknad så är det en sak man borde ha på sin lista.