Skåne är ett unikt landskap som har havet på tre sidor om sig. Samtidigt erbjuder Skåne en vacker natur och är därmed attraktivt för turister både från Sverige och flera andra länder. Närheten till kontinenten gör landskapet lättillgängligt även för utländska turister. För många är bilen det man väljer för att skapa sig en bild av landskapet, men det finns även andra alternativ.

Motorcykel

Den som väljer att färdas med motorcykel genom Skåne får uppleva många olika dofter under sin resa. Naturen med sin lummighet och blomsterprakt kommer närmare än om man åker bil för vinden för med sig upplevelser för alla sinnen. Skåne erbjuder en rad övernattningsmöjligheter både utefter turiststråken men även på lite mer udda och vackra platser. Planerar man resan väl hinner man med många platser av olika karaktär och får en bred upplevelse.

Naturen från ovan

För att få en helhetsbild av det skånska landskapet kan det vara inspirerande att se det från ovan. Att göra en tur med ett sportflygplan eller en helikopter är en intressant upplevelse. I dag talar vi ofta om miljöaspekten på turism och ordet flygskam hörs både nu och då. Här kan man tänka sig att de som erbjuder en ballongfärd över Lund har en gyllene marknad. Tänk att få sväva fram helt ljudlöst och avgasfritt en bit ovanför marken och se Skånes vackra landskap bit för bit. Kanske kommer det andra miljövänliga alternativ i takt med att det satsas på hållbar turism på olika sätt.

Cykel

Om man inte vill vara motorburen är cykeln ett bra alternativ. Det finns gott om mindre vägar och speciella cykelvägar för den som inte vill ta sig fram med ett motorfordon. Landskapet är förhållandevist flackt så inga höga backar behöver ta andan ur den som vill cykla runt och uppleva naturen. Skåne är ett litet landskap så det är fullt möjligt att ta sig från norr till söder och från öst till väst.

IslandshästarPå flera ställen i Skåne har man satsat på att föda upp Islandshästar. Det är därmed möjligt att boka in sig på en upplevelse på hästryggen. Då tar man in naturen i sakta mak i kombination med värmen och doften från hästen. Det krävs ingen stor hästvana för att klara av att rida islandshäst. Man sitter bekvämt på den lugna hästens rygg. Naturen i Skåne lämpar sig mycket väl för enskilda och grupper som vill uppleva något lite extra. Man bör nog boka in en ridtur i god tid för det är ett attraktivt sätt turista. Det går att välja dagsturer, men även turer med övernattning.